Dans

Dans

Dans etmek, tüm yavaş ve hızlı hareketler, zıplama, kıvrılma, dizler, kollar,omurilik derken birçok sağlık faydaları ile müthiş bir hareket ve kalori yakma yöntemi,ruha iyi gelen kısmına hiç değinmiyorum bile...yaza girerken, kalori kelimesi bile, dikkati çekmek için yeterli.


İngiltere Brighton Üniversitesi'nden gelen bir rapora göre, basit bir şeyler yaparken, her yarım saatte bir 300'den fazla kalori harcayabiliriz. Raporda, hafif koşma ya da yüzme sırasında yaktığınız enerji miktarını , bu basit şeylerle aynı olabilir, örneğin temizlik yapıyor, eğilip kalkıyorsunuz ,bilin ki, kalori harcıyorsunuz. Nispeten hafif dans biçimleri bile ,bisiklete binmek ile , aynı sayıda kalori yakabiliriz, nasıl mı ?

Brighton Üniversitesi Öğretim görevlisi, Nick Smeeton’a göre, Dans içerdiği , ‘’çok yöne hareket’’ içeriği ile , çok fazla enerji yakmamızı sağlıyor. Koşarken, yüzme ve diğer fiziksel aktivite formlarında, hareketimizi sürdürmek için ritmi ve momentumu kullanıyoruz, “Dansta vücutta enerjinin verimli şekilde kullanımı yanında , hızlanma ve yavaşlama içerdiği için , çok daha etkin kalori yakmak mümkün diyor.

Koşmak bir otoyolda araba kullanmak gibi bir şeyse, dans etmek yoğun bir şehirde araba kullanmak gibi bir şeydir, diyor. Bunların hepsi başlama, durma ve yön değiştirme, içeren bir dizi kalori yakmayı içeriyor.

Elbette, harcadığınız enerji miktarının, kendinizi ne kadar zorladığınızla çok ilgisi var. Nazik bir iki adım, yoğun ve engebeli bir koşu ile karşılaştırılamaz. Ancak kalori yakmak dansın tek faydası değildir. Patika koşusu ve yürüyüş gibi alt-beden eklemlerinize ve kaslarınıza ileri seviyeli hareketler sağlıyor ise, yukarıdan aşağıya ve yandan yana dans hareketleri ,kasları ve tendonları destekleyerek aynı şekilde vücudumuzu harekete geçirebilir ve eğitebilir.

Diğer kardiyo egzersiz formları gibi, dansın da ruh hali ve zihin yararları olduğu görülüyor. 2007 yılında yapılan bir çalışma, hip hop dansının enerjiyi geliştirdiğini, ruh halini düzelttiğini ve aerobik egzersize benzer şekilde stresi azalttığını buldu.

Bu yılın başlarında Yaşlanma Sinirbiliminde Sınırlar'da yayınlanan eski bir çalışma, dans etmeyi yaşlı erişkinlerin beyninde geliştirilmiş “beyaz madde” bütünlüğüyle ilişkilendirdi. Beynimizin beyaz maddesi, bağ dokusu olarak düşünülebilir. Colorado State Üniversitesi'nde nörobilim profesörü yardımcısı Agnieszka Burzynska , bu doku yaşlandıkça kademeli olarak bozulma eğiliminde olduğunu, bu da işlem hızının düşmesine ve yaşamda daha sonra ortaya çıkacak düşünce ve hafıza sorunlarına yol açtığını gösterdiğini ispatladılar.

Düzenli yürüyüş, esneme veya dans programları yapan yaşlı yetişkinler arasında beyaz madde değişikliklerine baktılar. Beyaz madde, hareket edebilenler ve yatalak olanlar, arasında oldukça farklı idi, altı ay boyunca haftanın üç günü dans edenler arasında çok iyi düzelmeler fark edildi.“Bu yararı beynin bir bölgesinde gördük, her yerde değil '' diyorlar Ancak ilk sonuçlar ümit verici.

Psikolojik ruhsal faydaları da etkileyici. Onlarca yıldır, bazı terapistler, dans etmeyi sosyal kaygıdan ya da kalabalık önünde konuşma korkusundan muzdarip olanlar için etkili bir terapi olarak tanımladılar. 1980'lere dayanan araştırmalar, dans etmenin kaygıyı azaltabileceği fikrini destekliyor.

Dans aynı zamanda sosyal bağları güçlendiriyor. Bir yabancıyla sohbet etmek ve ikinizin de aynı okula gittiğini ya da aynı mahallede büyüdüğünü öğrenmek, dansta bir ritimle hareket etmek gibi. Dans etmek, zihnimizin bir yabancı ile bağ kurmamızı sağlayan bir yöntem olması çok değerli. Kalabalık bir dans pistinde, göz göze odanın diğer ucunda bir ile ,dans ederek bağ kurabildiğimi birçok kez deneyimledim.

Son olarak, bir eşle dans etmek dokunma yönümüzü güçlendirir. Dokunma, bebeklik döneminde ortaya çıkan ilk duygudur ,ister uzman birinin masajı, ister el ele tutuşma ve ister fiziksel temas olsun, yararlarını ne kadar fazla incelersek, dokunmanın iyi olmamızı sağladığı,stres ile kaygıyı azalttığını görebiliriz.

Temel olarak, bir başkasıyla dans etmek, egzersiz yapmak veya birbirine sarılmış olmak, hayatımızın daha fazla dansın gerekli olduğu aşikar.

Dans ile yakın temas korkularından arınmayı becerebilmiş biri olarak, günde en az yarım saat müziği açarak dans ediyorum, böylece ruhsal ve fiziksel esnek kalmayı, beden farkındalığımı ve anda kalmayı başarıyorum.

Web sitesinin hosting süresi doldu ve yakında yayından kalkacaktır. Web tasarım sorumlunuzla iletişim kurarak hosting süresini uzatabilirsiniz.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp
E-mail ile üye olmayı unutmayın!

E-mail ile üye olmayı unutmayın lütfen! Makaleler, yemek tarifleri, moral yazıları, etkinlikler ve tamamen eğleneceğinizi düşündüğüm paylaşımlarda dahil olmak üzere bir dizi iyiliğin küratörlüğünü yapıyorum, irtibatta kalmak isterseniz email adresinizi bırakın oldu mu...